Fondurile europene pe intelesul tuturor

Ce sunt fondurile europene? Cine poate accesa fondurile europene?

Peste 4 Miliarde De Euro Fonduri Europene Nerambursabile Platite Efectiv Beneficiarilor Pndr 5652
Share

Ce sunt fondurile europene nerambursabile?

Fondurile europene nerambursabile sunt instrumente financiare (bani) alocati de Uniunea Europena tarii noastre (si nu numai, mai multe tari membre sau in faza de pre-aderare primesc astfel de finantari) in vederea atenuarii discrepantelor de ordin economic si social-cultural dintre tara noastra si restul tarilor componente UE. In acest sens, guvernul roman a primit misiunea de a identifica sectoarele economice si sociale la care suntem in urma (adica aproape toate) si sa elaboreze o strategie de tara pentru alocarea/impartirea corecta si eficienta a acestor bani.

Fondurile nerambursabile sunt acele ajutoare financiare care se acorda fara a mai fi restituite. Nu sunt credite, nu se percep dobanzi pentru acordarea lor, nu trebuie sa restituiti nici macar 1 euro daca sunt respectate conditiile impuse prin proiect.

Cine poate beneficia de fonduri europene nerambursabile?

Aici aria beneficiarilor este foarte larga. Beneficiarii fondurilor europene nermabursabile pot fi publici sau privati de pe teritoriul Romaniei, parteneriate intre aceste entitati sau parteneriate intre beneficiarii publici/privati romani si entitati similare din alte tari cuprinse in cadrul programelor transnationale, transfrontaliere sau interregionale.

Activitatile care pot beneficia de finantare europeana, de asemenea sunt foarte numeroase, de aceea vom enumera cateva directii/domenii principale care beneficiaza de finantare europeana:

 • activitati agricole
 • activitati non-agricole in spatiul rural
 • imbunatatirea calitatii infrastructurii si a serviciilor social-educationale in mediul rural
 • patrimoniu cultural in spatiul rural si urban
 • dezvoltare/competitivitate IMM-uri in mediul urban
 • inovare, cercetare & dezvoltare
 • infrastructura mare
 • structura sociala si educationala din mediul urban / accesul la educatie
 • ocuparea fortei de munca
 • incluziunea sociala
 • acces la formare profesionala continua
 • agro-turism, turism de agrement balneo-turism in mediul urban si rural
 • transfer tehnologic
 • activitati de mediu
 • bio-energie
 • etc
Daca ai o idee si nu stii in ce masura poate fi finantata din fonduri europene, contacteaza-ne, stabilim o intalnire si impreuna o analizam si o incadram pe instrumentul financiar corespunzator.

VERIFICAREA ELIGIBILITATII SI INCADRAREA CORECTA A IDEII DV. PE INSTRUMENTUL FINANCIAR CORESPUNZATOR ESTE GRATUITA!

Imi pot redacta proiectul singur?

Teoretic da. Practic, daca nu ai altceva de facut in urmatoarele 2-3 luni (sau mai mult, in functie de complexitatea proiectului) decat sa citesti sute/mii de pagini de documentatie, sa dai zeci de telefoane, multe fara un raspuns clar, sa bati la aceleasi usi de 2-3 ori pana obtii documentul dorit, sa scrii si rescrii planuri de afaceri iar la final o eroare infima sa iti dea peste cap intreaga strategie, atunci te sfatuim sa apelezi cu incredere la un consultant in domeniu. Noi cu asta ne ocupam, stim exact ce documente sunt necesare, cum sa le obtinem, in plus iti asiguram un proiect de calitate si fiabil din punct de vedere economic.

Cum se selecteaza proiectele care vor fi finantate?

In primul rand, fiecare proiect este evaluat de o comisie de evaluare si punctat in functie de obiectivele atinse in cadrul masurii la care se aplica. Dupa aceasta etapa, proiectele vor fi ierarhizate la nivel national sau local (in functie de institutia la care au fost depuse) in ordine descrescatoare a punctajului si selectate in limita fondurilor alocate masurii/sesiunii respective.

Poate consultantul sa imi ofere garantia obtinerii finantarii?

Cu certitudine NU! Cine iti spune ca iti garanteaza obtinerea finantarii, fie are ca scop doar obtinerea banilor pe consultanta, fie in cateva luni „va da cu subsemnatul la DNA”. Un consultant nu poate decat sa garanteze calitatea proiectului scris si calificarea lui pentru selectia nationala sau locala de proiecte. Nimeni nu poate garanta finantarea proiectului.

Dar, rolul consultantului este acela de a te indruma astfel incat proiectul tau fie fiabil din punct de vedere economic si sa obtina un punctaj optim.

Am avantaje daca accesez fonduri europene?

Orice sprijin financiar nerambursabil pentru orice activitate intreprinsa constituie un avantaj. Fie ca procentul de sprijin este de 100% sau de 45%, este un avantaj. Dar, desigur, trebuie inteles faptul ca in momentul accesarii acestui sprijin financiar trebuie indeplinite conditiile impuse de prevederile masurii in cadrul careia se aplica. In general aceste conditii se refera la a respecta ad-literam planul de afaceri, la a nu abandona afacerea/activitatea intreprinsa pe perioada prevazuta in contract, la a cheltui banii intocmai cum s-a prevazut in planul de afaceri si a indeplini indicatorii economici anticipati. Daca sunt indeplinite aceste conditii, atunci proiectul Dv. este o reusita.

 

Share

Analizam ideea Dv. si impreuna identificam cele mai bune strategii de implementare a proiectului.